Oulun Sotaveteraanit ry

AARNO STRÖMMERIN MUISTOKIRJOITUS

17.04.2021

Suomen Sotaveteraaniliiton kunniapuheenjohtaja Aarno Strömmer kuoli Oulussa 16. maaliskuuta 2021. Hän oli syntynyt Torniossa 6.syyskuuta 1927.

Valtiotieteen tohtori, professori Aarno Strömmer toimi kotikaupunkinsa kaupunginjohtajana 1963–1973, asuntohallituksen tutkimus- ja suunnitteluosaston johtajana 1973–1984 ja ministerinä Keijo Liinamaan hallituksessa 1975.

Hän oli sosiaalipolitiikan dosentti Helsingin yliopistossa ja väestötieteen dosentti Oulun yliopistossa.

Kunniapuheenjohtaja Aarno Strömmer oli merkittävä veteraanivaikuttaja alueellisella ja valtakunnallisella tasolla. Pohjois-Pohjanmaan sotaveteraanipiirin aktiivisena puheenjohtajana hän toimi 1990–2015 ja kunniapuheenjohtajana sen jälkeen.

Sotaveteraaniliiton hallituksen jäsen hän oli 1995–1998. Sotaveteraaniliiton valtuuston puheenjohtajaksi hänet valittiin 1998 sekä liiton hallituksen ja samalla koko liiton puheenjohtajaksi vuonna 2004. Vuodet 2008–2012 hän toimi sotaveteraaniliiton ja sen valtuuston puheenjohtajana.

Strömmer oli keskeinen vaikuttaja Sotaveteraaniliiton uudistamisessa yhteiskunnan ja jäsenten kulloisia tarpeita vastaaviksi. Veteraanien edunvalvonnan ja tukityön rinnalle nostettiin perinnetyö muistuttamaan veteraanisukupolven työstä ja arvoista. Aarno puhui niistä usein.

Osaava, harkitseva ja leppoisa sotaveteraani valittiin johtotehtäviin monissa veteraaniyhteisöissä. Aarno oli tarmokkaasti mukana mm. Tammenlehvän Perinneliiton ja Veteraanivastuun johdossa sekä rintamaveteraaniasian neuvottelukunnassa Oulussa ja valtakunnallisella tasolla. Väestöliiton puheenjohtajan hän toimi 1977–1983.

Strömmer oli taitava puhuja ja tuottelias kirjoittaja. Hän esiintyi usein mediassa veteraanien edusmiehenä ja oli hyvin tuttu kirjoittaja myös Sotaveteraani-lehden lukijoille. Hänen suurhankkeensa oli Pohjois-Pohjanmaan piirin 50-vuotisteoksen toimitustyö.

Olemme saaneet piirin ja liiton hallituksessa tehdä läheistä yhteistyötä Aarnon kanssa useita vuosia. Hän suhtautui aina ystävällisen auttavaisesti ja kannustavasti meihin veteraanityön nuorempiin toimijoihin.

Aktiivivuosinaan Aarno kävi Oulusta kymmeniä kertoja vuodessa kokouksissa Helsingissä ja puhujamatkoilla eri puolilla maatamme. Se vaati aitoa sitoutumista aseveljiin, veteraanityöhön ja epäitsekästä ajankäyttöä.

Aarnon tarmokas työ tuotti tulosta. Veteraanien arvostus nousi ja veteraanietuja saatiin parannetuksi.

Erkki Heikkinen

Suomen Sotaveteraaniliiton puheenjohtaja

Reijo Sallinen

Pohjois-Pohjanmaan Sotaveteraanipiirin puheenjohtaja

Ajankohtaista

Esikatselukuva
Veteraanijärjestöjen kevätjuhla

18.05.2024

Torstaina 16.5. vietettiin veteraanijärjestöjen kevätjuhlaa Pyhän Tuomaan kirkossa. Juhlassa esiintyivät Puolivälinkankaan päiväkodin esikoululaiset ja Oulun...
Esikatselukuva
Valter Bäckströmin muistokirjoitus

12.01.2024

Hammaslääkäri Yrjö Valter (Velse) Bäckström kuoli 5.11.2023 96 -vuotiaana. Hän oli syntynyt Oulussa 14.8.1927. Lapsuus...
Esikatselukuva
Puheenjohtajan joulutervehdys

19.12.2023

Oulun Sotaveteraanit ry:llä on meneillään 63. toimintavuosi. Veteraanijärjestökenttä elää murroksessa. Oulussa veljesjärjestömme, sekä Sotainvalidit että...

Tapahtumat

Kesäkuu

  • 4.6. (ti) Puolustusvoimain lippujuhlapäivä. Lipunnosto ja kunnialaukaukset Linnansaaressa klo 9, seppeleenlasku Oulun hautausmaan sankarimuistomerkille klo 11.30.  
  • 6.6. Sotaveteraaniliiton liittokokous Lahdessa.

Heinäkuu

  • Lomaillaan, mutta vastataan puhelimeen.