Oulun Sotaveteraanit ry

KANSALLINEN VETERAANIPÄIVÄ

28.04.2021

Eilen 27.4. vietettiin maassamme kansallista veteraanipäivää. Kansallista veteraanipäivää on juhlittu vuodesta 1987 lähtien Suomen sotaveteraanien kunniaksi vuosittain huhtikuun 27. päivänä. Historiallisesti tämä ajoittuu Lapin sodan päättymisen päivään 27.4.1945.

Sotiemme veteraaneja on keskuudessamme vielä noin 5 900. Heistä 800 on sodassa pysyvän vamman saaneita sotainvalideja. Naiset palvelivat sodan aikaan lottina, mutta myös monissa muissa tehtävissä. Veteraanitunnuksen omaavista henkilöistä yli puolet on tällä hetkellä naisia. Sodat koskettivat ja koettelivat rintamalla olleiden henkilöiden lisäksi koko sukupolvea. Veteraanien puolisoita ja leskiä on keskuudessamme noin 15 000. 

Valtakunnallista pääjuhlaa ei pystytty koronapandemian takia pitämään, vaan tapahtuma toteutettiin virtuaalisesti Tampere-talolta, jota saimme seurata suorana televisiosta ja nyt myöhemmin Yle Areenasta katsottavana lähetyksenä. Veteraanipäivän seppeleenlaskutilaisuuksia sankarihaudoille järjestettiin monilla paikkakunnilla. Jääkäriprikaatin ja Pohjan Jääkärikillan edustajat vierailivat perinteisesti kolmen valtakunnan rajapyykillä Kilpisjärvellä.

Presidentti Sauli Niinistö toi juhlassa arvokkaan tervehdyksen kaikille veteraaneille ja lotille, josta suora lainaus ohessa.

”Kunnioitetut sotiemme veteraanit ja lotat, hyvät kuulijat. Kansallinen veteraanipäivä on arvokas perinne. Minulle ja puolisolleni se on tarjonnut vuosittain mahdollisuuden tavata maamme kunniakansalaisia, sotiemme veteraaneja ja lottia. Nämä tapaamiset ja lämpimät kädenpuristukset ovat jääneet pysyvästi mieliin”. Tänään tapaamiset eivät ole mahdollisia. Vietämme juhlapäivää poikkeusjärjestelyin. Kulunut vuosi on koetellut meitä kaikkia. Ympäri maailman valtiot ja kansalaiset ovat olleet uuden vakavan haasteen edessä. Pandemian keskellä toivoa paremmasta kuitenkin on. Suojaustoimet vaikuttavat ja rokotukset etenevät. Huolimatta viruksen aiheuttamista monista vaikeuksista ja menetyksistä, Suomi on pysynyt toiminnassa. Tästä on kiittäminen erityisesti terveydenhuollon ja monien muiden alojen ammattilaisia.

Arvoisat kuulijat, Suomi tunnetaan maailmalla vakaana ja turvallisena maana. Erään tunnetun tutkimuksenkin mukaan maailman onnellisimpana maana. Osa kuulijoista muistaa henkilökohtaisesti hyvin toisenlaisetkin olot. Jokainen sotien aikaan elänyt joutui tavalla tai toisella tekemisiin sodan kanssa, niin rintamalla kuin kotirintamalla. Kukin osallistui Suomen puolustamiseen omien kykyjensä mukaan, usein omat voimavarat ylittäen. Sodanajan sukupolvi teki mahdottomasta mahdollisen. Suomi selvisi maailmansodasta itsenäisenä demokraattisena kansakuntana.

Hyvät kuulijat. Sodan kokeneet sukupolvet rakensivat vahvan perustan tämän päivän yhteiskunnallemme. Kannoitte vastuun ja puolustitte vapautta yhdessä. Velvollisuudentuntonne oli voimakas. Tälle veteraanien arvopohjalle rakennettu yhteiskuntamme on tuottanut paljon hyvää ja kestänyt monet iskut. Ja kestää vastakin, kun pidämme siitä huolta.

Pandemian myötä moni tuttu asia on muuttunut. Uudessa tilanteessa moni punnitsee aikaisemmin itsestään selvinä pidettyjä asioita. Mitä merkitsevätkään terveys, turvallisuus, toimiva yhteiskunta? Sodan sukupolvelle ihmishenkeä ja kotimaata kohdannut suunnaton uhka pakotti elämään suuressa epävarmuudessa. Pelkoja varmasti oli. Tämän päivän haasteita ei voi verrata sodanajan tilanteeseen. Mutta voimme saada aiempien sukupolvien kokemuksista voimavaroja nykyajan haasteiden voittamiseen. Tunnemme syvää kiitollisuutta ja kunnioitusta veteraanisukupolven tekoja kohtaan. Parhaiten kunnioitamme tätä arvokasta perintöä pitämällä huolta hyvästä yhteiskunnastamme. Siitä, että maamme säilyy osallisuuden yhteiskuntana myös tulevaisuudessa. Oman polun tai paikan löytyminen ei aina ole helppoa. Liian moni joutuu syrjään. Kannan erityistä huolta nuorista. Sitä mitä me teemme tänä päivänä nuortemme hyväksi, kantaa vuosikymmenten päähän.

Arvoisat sotiemme veteraanit ja lotat. Ajattelen lämmöllä kohtaamisiani kanssanne. Mieleeni on jäänyt erityisesti, että kaiken kokemanne jälkeen, teidän näkökulmanne elämään on säilynyt kiitollisena. Teidän ansiostanne asumme vakaassa, turvallisessa, itsenäisessä kotimaassa. Kiitos.

Toivotan teille, kunnioitetut sotiemme veteraanit ja lotat hyvää vointia ja oikein hyvää kansallista veteraanipäivää.”

Ajankohtaista

Esikatselukuva
SOTAVETERAANIKUOROSTA TULI TAMMENLEHVÄKUORO

21.10.2021

Oulun Sotaveteraanikuoron nimi on muutettu Oulun Tammenlehväkuoroksi, sillä kuoron laulajien joukossa ei ole enää ainuttakaan...
Esikatselukuva
SALME HALTIAN MUISTOKIRJOITUS

23.09.2021

Lotta Svärd -järjestön perustamisesta on tänä vuonna kulunut 100 vuotta. Kesken juhlavuotta sain viestin, että...
Esikatselukuva
ELOKUINEN VIRKISTYSPÄIVÄ MAIKKULAN KARTANOSSA

31.08.2021

Sotaveteraanit, puolisot ja lesket viettivät viime viikon tiistaina Elojuhlaa maaseutumaisessa Maikkulan Kartanossa. Puheenjohtaja Hannu Ojalehto...

Tapahtumat

Joulukuu

 • 2.12. (to) klo 10 Veteraanien, puolisoiden, leskien ja tukijäsenten aamupäivä Aleksinkulmassa. Lauletaan yhdessä joululauluja. 
 • 3.-4.12. Veteraanikeräys Oulussa. Lipaskeräys kauppojen ovilla perjantaina klo 15-19 ja lauantaina klo 10-14 sekä lauantaina lisäksi Kärppä-ottelussa klo 17. Tule mukaan lipaskerääjäksi muutamaksi tunniksi. Ilmoittautuminen Jari  Maljaselle p 0500 694 854 tai jari@maljanen.fi. 
 • 5.12. (su) klo 16 Lapin sotilassoittokunnan aattoillan konsertti Madetojan salissa, solistina Inga Söder. 
 • 6.12. (ma) Itsenäisyyspäivän tapahtumat.
  • klo 9 Lipunnosto ja kunnialaukaukset Linnansaaressa.
  • klo 11.30 Kunnianosoitukset Oulun hautausmaan Sankarimuistomerkillä.  
  • klo 13 Kansalaisjuhla Madetojan salissa. Ilmaislippuja Ticketmasterissa.  Yleisöltä tarkastetaan koronapassi ovella. 
 • 9.12. (to) klo 13-15 Veteraanijärjestöjen yhteinen ohjelmallinen joulujuhla ja Oulun Tammenlehväkuoron merkkipäivä Pyhän Tuomaan kirkossa. Yleisöltä tarkastetaan koronapassi ovella.
 • 12.12. (su) klo 16 Oulun Tammenlehväkuoron joulukonsertti Karjasillan kirkossa. Vaskiveikot säestää. Ohjelma 10 euroa. Yleisöltä tarkastetaan koronapassi ovella.
 • 24.12. (pe) klo 16 Mieskuorojen jouluhartaus sankarihaudoilla.
 • 24.12. (pe) klo 16-20.40 Jouluaaton kunniavartiot Oulun hautausmaalla.

Tammikuu

 • 7.1. (to) klo 10 Veteraanien, puolisoiden, leskien ja tukijäsenten aamupäivä Aleksinkulmassa. Ruokailu.  PERUTTU!
 • 21.1. (to) klo 10 Veteraaniseurat Aleksinkulmassa. PERUTTU!