Oulun Sotaveteraanit ry

KANSALLINEN VETERAANIPÄIVÄ

28.04.2021

Eilen 27.4. vietettiin maassamme kansallista veteraanipäivää. Kansallista veteraanipäivää on juhlittu vuodesta 1987 lähtien Suomen sotaveteraanien kunniaksi vuosittain huhtikuun 27. päivänä. Historiallisesti tämä ajoittuu Lapin sodan päättymisen päivään 27.4.1945.

Sotiemme veteraaneja on keskuudessamme vielä noin 5 900. Heistä 800 on sodassa pysyvän vamman saaneita sotainvalideja. Naiset palvelivat sodan aikaan lottina, mutta myös monissa muissa tehtävissä. Veteraanitunnuksen omaavista henkilöistä yli puolet on tällä hetkellä naisia. Sodat koskettivat ja koettelivat rintamalla olleiden henkilöiden lisäksi koko sukupolvea. Veteraanien puolisoita ja leskiä on keskuudessamme noin 15 000. 

Valtakunnallista pääjuhlaa ei pystytty koronapandemian takia pitämään, vaan tapahtuma toteutettiin virtuaalisesti Tampere-talolta, jota saimme seurata suorana televisiosta ja nyt myöhemmin Yle Areenasta katsottavana lähetyksenä. Veteraanipäivän seppeleenlaskutilaisuuksia sankarihaudoille järjestettiin monilla paikkakunnilla. Jääkäriprikaatin ja Pohjan Jääkärikillan edustajat vierailivat perinteisesti kolmen valtakunnan rajapyykillä Kilpisjärvellä.

Presidentti Sauli Niinistö toi juhlassa arvokkaan tervehdyksen kaikille veteraaneille ja lotille, josta suora lainaus ohessa.

”Kunnioitetut sotiemme veteraanit ja lotat, hyvät kuulijat. Kansallinen veteraanipäivä on arvokas perinne. Minulle ja puolisolleni se on tarjonnut vuosittain mahdollisuuden tavata maamme kunniakansalaisia, sotiemme veteraaneja ja lottia. Nämä tapaamiset ja lämpimät kädenpuristukset ovat jääneet pysyvästi mieliin”. Tänään tapaamiset eivät ole mahdollisia. Vietämme juhlapäivää poikkeusjärjestelyin. Kulunut vuosi on koetellut meitä kaikkia. Ympäri maailman valtiot ja kansalaiset ovat olleet uuden vakavan haasteen edessä. Pandemian keskellä toivoa paremmasta kuitenkin on. Suojaustoimet vaikuttavat ja rokotukset etenevät. Huolimatta viruksen aiheuttamista monista vaikeuksista ja menetyksistä, Suomi on pysynyt toiminnassa. Tästä on kiittäminen erityisesti terveydenhuollon ja monien muiden alojen ammattilaisia.

Arvoisat kuulijat, Suomi tunnetaan maailmalla vakaana ja turvallisena maana. Erään tunnetun tutkimuksenkin mukaan maailman onnellisimpana maana. Osa kuulijoista muistaa henkilökohtaisesti hyvin toisenlaisetkin olot. Jokainen sotien aikaan elänyt joutui tavalla tai toisella tekemisiin sodan kanssa, niin rintamalla kuin kotirintamalla. Kukin osallistui Suomen puolustamiseen omien kykyjensä mukaan, usein omat voimavarat ylittäen. Sodanajan sukupolvi teki mahdottomasta mahdollisen. Suomi selvisi maailmansodasta itsenäisenä demokraattisena kansakuntana.

Hyvät kuulijat. Sodan kokeneet sukupolvet rakensivat vahvan perustan tämän päivän yhteiskunnallemme. Kannoitte vastuun ja puolustitte vapautta yhdessä. Velvollisuudentuntonne oli voimakas. Tälle veteraanien arvopohjalle rakennettu yhteiskuntamme on tuottanut paljon hyvää ja kestänyt monet iskut. Ja kestää vastakin, kun pidämme siitä huolta.

Pandemian myötä moni tuttu asia on muuttunut. Uudessa tilanteessa moni punnitsee aikaisemmin itsestään selvinä pidettyjä asioita. Mitä merkitsevätkään terveys, turvallisuus, toimiva yhteiskunta? Sodan sukupolvelle ihmishenkeä ja kotimaata kohdannut suunnaton uhka pakotti elämään suuressa epävarmuudessa. Pelkoja varmasti oli. Tämän päivän haasteita ei voi verrata sodanajan tilanteeseen. Mutta voimme saada aiempien sukupolvien kokemuksista voimavaroja nykyajan haasteiden voittamiseen. Tunnemme syvää kiitollisuutta ja kunnioitusta veteraanisukupolven tekoja kohtaan. Parhaiten kunnioitamme tätä arvokasta perintöä pitämällä huolta hyvästä yhteiskunnastamme. Siitä, että maamme säilyy osallisuuden yhteiskuntana myös tulevaisuudessa. Oman polun tai paikan löytyminen ei aina ole helppoa. Liian moni joutuu syrjään. Kannan erityistä huolta nuorista. Sitä mitä me teemme tänä päivänä nuortemme hyväksi, kantaa vuosikymmenten päähän.

Arvoisat sotiemme veteraanit ja lotat. Ajattelen lämmöllä kohtaamisiani kanssanne. Mieleeni on jäänyt erityisesti, että kaiken kokemanne jälkeen, teidän näkökulmanne elämään on säilynyt kiitollisena. Teidän ansiostanne asumme vakaassa, turvallisessa, itsenäisessä kotimaassa. Kiitos.

Toivotan teille, kunnioitetut sotiemme veteraanit ja lotat hyvää vointia ja oikein hyvää kansallista veteraanipäivää.”

Ajankohtaista

Esikatselukuva
Valter Bäckströmin muistokirjoitus

12.01.2024

Hammaslääkäri Yrjö Valter (Velse) Bäckström kuoli 5.11.2023 96 -vuotiaana. Hän oli syntynyt Oulussa 14.8.1927. Lapsuus...
Esikatselukuva
Puheenjohtajan joulutervehdys

19.12.2023

Oulun Sotaveteraanit ry:llä on meneillään 63. toimintavuosi. Veteraanijärjestökenttä elää murroksessa. Oulussa veljesjärjestömme, sekä Sotainvalidit että...
Esikatselukuva
VETERAANIYHTEISÖN YHTEINEN JOULUJUHLA

14.12.2023

Tiistaina vietimme oululaisten veteraanien, puolisoitten, leskien ja tukijäsenten yhteistä joulujuhlaa Pyhän Tuomaan kirkossa. Tilaisuuteen oli...

Tapahtumat

Helmikuu

 • 1.2. (to) klo 10 Veteraanien, puolisoiden, leskien ja tukijäsenten aamupäivä Sofia seurakuntakeskuksessa. Reijo Sallinen kertoo Tammenlehvän perinneaikaan siirtymisestä. Kahvitarjoilu.
 • 6.2. (ti) klo 14 Tammenlehväkuoron harjoitukset Raatin nuorisotalossa.
 • 13.2. (ti) klo 14 Tammenlehväkuoron harjoitukset Raatin nuorisotalossa.
 • 15.2. (to) klo 10 Veteraaniseurat Aleksinkulmassa. Kahvitarjoilu.
 • 20.2. (ti) klo 14 Tammenlehväkuoron harjoitukset Raatin nuorisotalossa.
 • 27.2. (ti) klo 14 Tammenlehväkuoron harjoitukset Raatin nuorisotalossa.

Maaliskuu

 • 12.3. (ti) klo 14 Oulun Tammenlehväkuoron harjoitukset Raatin nuorisotalossa.
 • 13.3. (ke) klo 12 Talvisodan päättymispäivän seppeleenlaskutilaisuus Oulun hautausmaan sankarimuistomerkillä. Oulun Tammenlehväkuoro laulaa tilaisuudessa.
 • 13.3. (ke) klo 18-19.30. Oulun Tammenlehväkuoron ja Pohjan Laulun yhteiskonsertti Oulun Tuomiokirkossa. Ohjelma 10 euroa.
 • 18.3. (ma) klo 12 Yhdistyksen vuosikokous.
 • 19.3. (ti) klo 14 Tammenlehväkuoron harjoitukset Raatin nuorisotalossa.
 • 21.3. (to) klo 10 Veteraaniseurat Aleksinkulmassa. Kahvitarjoilu.
 • 26.3. (ti) klo 14 Tammenlehväkuoron harjoitukset Raatin nuorisotalossa.