Oulun Sotaveteraanit ry

MARTTI LAMMINAHON MUISTOKIRJOITUS

17.04.2021

Kapteeni evp Martti Lamminaho kuoli 3. maaliskuuta Järvenpäässä. Hän oli syntynyt 16.6.1942 Iisalmessa.

Martti Lamminaho vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Pyhäjärvellä. Vanhemmat olivat maanviljelijöitä. Martti oli yhdeksänlapsisen perheen nuorimmainen ja osallistui ahkerasti kotitilan maatalous- ja metsätöihin. Raskaan fyysisen työn ohella hän harrasti pikajuoksua ja osallistui innokkaasti kilpailuihin. Työn ja urheilun vastapainoksi piirtäminen ja kirjoittaminen olivat nuorukaiselle mieluisan rentouttavia harrastuksia.

Käytyään Kalajokilaakson maamieskoulun Martti suoritti varusmiespalveluksen ja hakeutui Puolustusvoimien palvelukseen Ouluun. Hän perusti Railin kanssa perheen saaden kaksi tytärtä. Martti toimi Pohjan Prikaatissa 1964-89 asevelvollisten kouluttajana sekä esimies- ja esikuntatehtävissä. Kaksi vuotta myöhemmin hän osallistui rauhanturvaoperaatioon toimien Golanilla yksikön vääpelinä.

Martti oli erittäin aktiivinen toimija useissa yhteisöissä ja yhdistyksissä. Hän aloitti Lions -harrastuksen 1977 ja toimi Oulun Terwa -klubin presidenttinä kahteen eri otteeseen. Hänet nimitettiin pitkäaikaisen ja ansiokkaan toiminnan johdosta Lions Ritariksi.

Siirryttyään reserviin Martti otti veteraanityön sydämen asiakseen. Hän toimi johtajana lukuisissa sodanaikaisen III Armeijakunnan veteraanitapaamissa ja sotaveteraanikuorojen valtakunnallisen laulujuhlan pääsihteerinä. Juhlasta muotoutui 800 laulajan ja yli 6000 kuulijan ansiosta suurtapahtuma.

Martti toimi Pohjois-Pohjanmaan Sotaveteraanipiirin toiminnanjohtajana peräti viidentoista vuoden ajan. Raili osallistui veteraanityöhön miehensä rinnalla. Martti luopui tehtävästä syksyllä 2014. Seuraavana vuonna hänet kutsuttiin Sotaveteraanipiirin kunniajäseneksi.

Martti koki sotaveteraanien tukemisen sekä veteraanityön erityisen merkittäväksi ja mieleenpainuvaksi ajanjaksoksi elämässään. Martilla diagnosoitiin parisen vuotta sitten vakava sairaus, jonka jälkeen hän totesi tahtovansa esittää sydämelliset kiitokset yhteisistä vuosista ja kokemuksista sotiemme veteraaneille. Hänen toiveensa toteutuu tässä muistokirjoituksessa.

Nuorukaisena saatu innostus urheiluun ja liikuntaan jatkuivat läpi elämän. Sairauden jälkeenkin pitkät kävely- ja juoksulenkit olivat päiväohjelmassa niin kauan kunnes oireet rajoittivat liikuntamahdollisuuksia.

Marttia jäi omaisten lisäksi ikävöimään suuri joukko ystäviä ympäri Suomen.

Pohjois-Pohjanmaan Sotaveteraanipiirin puheenjohtaja Reijo Sallinen, toiminnanjohtaja Raimo Sevón ja perinneyhteyshenkilö Paavo Kurttila

Ajankohtaista

Esikatselukuva
Valter Bäckströmin muistokirjoitus

12.01.2024

Hammaslääkäri Yrjö Valter (Velse) Bäckström kuoli 5.11.2023 96 -vuotiaana. Hän oli syntynyt Oulussa 14.8.1927. Lapsuus...
Esikatselukuva
Puheenjohtajan joulutervehdys

19.12.2023

Oulun Sotaveteraanit ry:llä on meneillään 63. toimintavuosi. Veteraanijärjestökenttä elää murroksessa. Oulussa veljesjärjestömme, sekä Sotainvalidit että...
Esikatselukuva
VETERAANIYHTEISÖN YHTEINEN JOULUJUHLA

14.12.2023

Tiistaina vietimme oululaisten veteraanien, puolisoitten, leskien ja tukijäsenten yhteistä joulujuhlaa Pyhän Tuomaan kirkossa. Tilaisuuteen oli...

Tapahtumat

Helmikuu

 • 1.2. (to) klo 10 Veteraanien, puolisoiden, leskien ja tukijäsenten aamupäivä Sofia seurakuntakeskuksessa. Reijo Sallinen kertoo Tammenlehvän perinneaikaan siirtymisestä. Kahvitarjoilu.
 • 6.2. (ti) klo 14 Tammenlehväkuoron harjoitukset Raatin nuorisotalossa.
 • 13.2. (ti) klo 14 Tammenlehväkuoron harjoitukset Raatin nuorisotalossa.
 • 15.2. (to) klo 10 Veteraaniseurat Aleksinkulmassa. Kahvitarjoilu.
 • 20.2. (ti) klo 14 Tammenlehväkuoron harjoitukset Raatin nuorisotalossa.
 • 27.2. (ti) klo 14 Tammenlehväkuoron harjoitukset Raatin nuorisotalossa.

Maaliskuu

 • 12.3. (ti) klo 14 Oulun Tammenlehväkuoron harjoitukset Raatin nuorisotalossa.
 • 13.3. (ke) klo 12 Talvisodan päättymispäivän seppeleenlaskutilaisuus Oulun hautausmaan sankarimuistomerkillä. Oulun Tammenlehväkuoro laulaa tilaisuudessa.
 • 13.3. (ke) klo 18-19.30. Oulun Tammenlehväkuoron ja Pohjan Laulun yhteiskonsertti Oulun Tuomiokirkossa. Ohjelma 10 euroa.
 • 18.3. (ma) klo 12 Yhdistyksen vuosikokous.
 • 19.3. (ti) klo 14 Tammenlehväkuoron harjoitukset Raatin nuorisotalossa.
 • 21.3. (to) klo 10 Veteraaniseurat Aleksinkulmassa. Kahvitarjoilu.
 • 26.3. (ti) klo 14 Tammenlehväkuoron harjoitukset Raatin nuorisotalossa.