Oulun Sotaveteraanit ry

MARTTI LAMMINAHON MUISTOKIRJOITUS

17.04.2021

Kapteeni evp Martti Lamminaho kuoli 3. maaliskuuta Järvenpäässä. Hän oli syntynyt 16.6.1942 Iisalmessa.

Martti Lamminaho vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Pyhäjärvellä. Vanhemmat olivat maanviljelijöitä. Martti oli yhdeksänlapsisen perheen nuorimmainen ja osallistui ahkerasti kotitilan maatalous- ja metsätöihin. Raskaan fyysisen työn ohella hän harrasti pikajuoksua ja osallistui innokkaasti kilpailuihin. Työn ja urheilun vastapainoksi piirtäminen ja kirjoittaminen olivat nuorukaiselle mieluisan rentouttavia harrastuksia.

Käytyään Kalajokilaakson maamieskoulun Martti suoritti varusmiespalveluksen ja hakeutui Puolustusvoimien palvelukseen Ouluun. Hän perusti Railin kanssa perheen saaden kaksi tytärtä. Martti toimi Pohjan Prikaatissa 1964-89 asevelvollisten kouluttajana sekä esimies- ja esikuntatehtävissä. Kaksi vuotta myöhemmin hän osallistui rauhanturvaoperaatioon toimien Golanilla yksikön vääpelinä.

Martti oli erittäin aktiivinen toimija useissa yhteisöissä ja yhdistyksissä. Hän aloitti Lions -harrastuksen 1977 ja toimi Oulun Terwa -klubin presidenttinä kahteen eri otteeseen. Hänet nimitettiin pitkäaikaisen ja ansiokkaan toiminnan johdosta Lions Ritariksi.

Siirryttyään reserviin Martti otti veteraanityön sydämen asiakseen. Hän toimi johtajana lukuisissa sodanaikaisen III Armeijakunnan veteraanitapaamissa ja sotaveteraanikuorojen valtakunnallisen laulujuhlan pääsihteerinä. Juhlasta muotoutui 800 laulajan ja yli 6000 kuulijan ansiosta suurtapahtuma.

Martti toimi Pohjois-Pohjanmaan Sotaveteraanipiirin toiminnanjohtajana peräti viidentoista vuoden ajan. Raili osallistui veteraanityöhön miehensä rinnalla. Martti luopui tehtävästä syksyllä 2014. Seuraavana vuonna hänet kutsuttiin Sotaveteraanipiirin kunniajäseneksi.

Martti koki sotaveteraanien tukemisen sekä veteraanityön erityisen merkittäväksi ja mieleenpainuvaksi ajanjaksoksi elämässään. Martilla diagnosoitiin parisen vuotta sitten vakava sairaus, jonka jälkeen hän totesi tahtovansa esittää sydämelliset kiitokset yhteisistä vuosista ja kokemuksista sotiemme veteraaneille. Hänen toiveensa toteutuu tässä muistokirjoituksessa.

Nuorukaisena saatu innostus urheiluun ja liikuntaan jatkuivat läpi elämän. Sairauden jälkeenkin pitkät kävely- ja juoksulenkit olivat päiväohjelmassa niin kauan kunnes oireet rajoittivat liikuntamahdollisuuksia.

Marttia jäi omaisten lisäksi ikävöimään suuri joukko ystäviä ympäri Suomen.

Pohjois-Pohjanmaan Sotaveteraanipiirin puheenjohtaja Reijo Sallinen, toiminnanjohtaja Raimo Sevón ja perinneyhteyshenkilö Paavo Kurttila

Ajankohtaista

Esikatselukuva
SOTAVETERAANIKUOROSTA TULI TAMMENLEHVÄKUORO

21.10.2021

Oulun Sotaveteraanikuoron nimi on muutettu Oulun Tammenlehväkuoroksi, sillä kuoron laulajien joukossa ei ole enää ainuttakaan...
Esikatselukuva
SALME HALTIAN MUISTOKIRJOITUS

23.09.2021

Lotta Svärd -järjestön perustamisesta on tänä vuonna kulunut 100 vuotta. Kesken juhlavuotta sain viestin, että...
Esikatselukuva
ELOKUINEN VIRKISTYSPÄIVÄ MAIKKULAN KARTANOSSA

31.08.2021

Sotaveteraanit, puolisot ja lesket viettivät viime viikon tiistaina Elojuhlaa maaseutumaisessa Maikkulan Kartanossa. Puheenjohtaja Hannu Ojalehto...

Tapahtumat

Joulukuu

 • 2.12. (to) klo 10 Veteraanien, puolisoiden, leskien ja tukijäsenten aamupäivä Aleksinkulmassa. Lauletaan yhdessä joululauluja. 
 • 3.-4.12. Veteraanikeräys Oulussa. Lipaskeräys kauppojen ovilla perjantaina klo 15-19 ja lauantaina klo 10-14 sekä lauantaina lisäksi Kärppä-ottelussa klo 17. Tule mukaan lipaskerääjäksi muutamaksi tunniksi. Ilmoittautuminen Jari  Maljaselle p 0500 694 854 tai jari@maljanen.fi. 
 • 5.12. (su) klo 16 Lapin sotilassoittokunnan aattoillan konsertti Madetojan salissa, solistina Inga Söder. 
 • 6.12. (ma) Itsenäisyyspäivän tapahtumat.
  • klo 9 Lipunnosto ja kunnialaukaukset Linnansaaressa.
  • klo 11.30 Kunnianosoitukset Oulun hautausmaan Sankarimuistomerkillä.  
  • klo 13 Kansalaisjuhla Madetojan salissa. Ilmaislippuja Ticketmasterissa.  Yleisöltä tarkastetaan koronapassi ovella. 
 • 9.12. (to) klo 13-15 Veteraanijärjestöjen yhteinen ohjelmallinen joulujuhla ja Oulun Tammenlehväkuoron merkkipäivä Pyhän Tuomaan kirkossa. Yleisöltä tarkastetaan koronapassi ovella.
 • 12.12. (su) klo 16 Oulun Tammenlehväkuoron joulukonsertti Karjasillan kirkossa. Vaskiveikot säestää. Ohjelma 10 euroa. Yleisöltä tarkastetaan koronapassi ovella.
 • 24.12. (pe) klo 16 Mieskuorojen jouluhartaus sankarihaudoilla.
 • 24.12. (pe) klo 16-20.40 Jouluaaton kunniavartiot Oulun hautausmaalla.

Tammikuu

 • 7.1. (to) klo 10 Veteraanien, puolisoiden, leskien ja tukijäsenten aamupäivä Aleksinkulmassa. Ruokailu.  PERUTTU!
 • 21.1. (to) klo 10 Veteraaniseurat Aleksinkulmassa. PERUTTU!