Oulun Sotaveteraanit ry

Pohjois-Pohjanmaan sotaveteraanipiirin tervehdys kansallisena veteraanipäivänä 27.4.2020

27.04.2020

Suomalaiset asiantuntijat eivät osanneet arvioida helmikuussa koronaviruksen leviämisen nopeutta ja tulevia monimuotoisia yhteiskunnallisia rajoituksia, joilla on pyritty estämään virustartuntoja. Rajoitustoimet käynnistyivät maaliskuun puolivälissä valtioneuvoston suosituksilla ja määräyksillä. Lopulta otettiin käyttöön valmiuslain mukaiset toimivaltuudet, joilla rajoitettiin mm. suomalaisten liikkumista ja yleisötapahtumien järjestämistä.

Sotaveteraanipiiri ehti järjestää valtakunnallisen sotaveteraaniviikon avaustilaisuuden 7.3. Oulun Rotuaarilla. Rajoitusten vuoksi sotaveteraaniyhteisön toimintasuunnitelmiin sisältyneistä tapahtumista jouduttiin perumaan tai siirtämään valtakunnallisen sotaveteraaniviikon päätöstilaisuus, Talvisodan päättymisen 80 -vuotismuistotilaisuudet, Oulun Sotaveteraanien 60 -vuotisjuhlaseminaari, vuosikokoukset, kansallisen veteraanipäivän ja kaatuneitten muistopäivän tilaisuudet, Sotaveteraaniliiton liittopäivät, rosvopaistitapahtumat sekä kevään Sotiemme Veteraanit – Sotiemme Naiset -keräykset.

Poikkeusolot ovat vaikuttaneet merkittävästi kaikkien suomalaisten ja erityisesti ikänsä puolesta riskiryhmään kuuluvan väestön jokapäiväiseen elämään. Riskiryhmän keskiössä ovat sotiemme veteraanit, puolisot ja lesket. Huomattava osa sotaveteraaniyhdistysten aktiivisimmista veteraanityötä tekevistä henkilöistä kuuluu myös edellä mainittuun riskiryhmään. Tämän vuoksi veteraanien tukeminen on ollut käytännössä varsin rajoittunutta.

Sotaveteraanipiiri on laatinut yhdistysten antamien tietojen perusteella raportin veteraanien ja veteraanityön tilanteesta vallitsevissa poikkeusoloissa. Veteraanien kannalta haastavinta on henkilökohtaisten kontaktien puute ja yksinäisyys. Kaikki veteraaneille suunnitellut alueelliset ja paikalliset tapahtumat on peruttu tai siirretty myöhempään ajankohtaan. Henkilökohtaisia kontakteja on varsin rajoitetusti kotihoidon ja lähiomaisten taholta. Henkiseen vireystilaan merkittävästi vaikuttavia tapaamisia ei tällä hetkellä ole vieraiden ja lähinaapureiden kanssa.

Yhdistykset, kunnat ja seurakunnat ovat pitäneet veteraaneihin yhteyttä säännöllisesti puhelimitse. Osittain yhdistykset ovat hoitaneet yhteydenpidon lähiomaisten tai palvelu- / hoivakotien henkilökunnan välityksellä. Yhteydenpidolla varmistetaan veteraanien hyvinvointi ja että he saavat kaikki tarvitsemansa tuen ja palvelut. Yhteydenpidolla vahvistetaan myös veteraanien tietoisuutta, että he ovat ajatuksissamme ja sydämissämme, vaikka henkilökohtaiset tapaamiset eivät ole mahdollisia.

Veteraanilain mukaisesti kunnat ovat hoitaneet kotona asuville veteraaneille tarpeiden mukaiset palvelut omilla henkilöstöresursseillaan sekä käyttäen ostopalveluita. Seurakunnat ovat jatkaneet aktiivista toimintaansa veteraanien hyvinvoinnin edistämiseksi. Käytännön toimijoina kauppaostosten kotiinkuljetuksissa ja lääkkeiden toimituksissa ovat olleet mm. alan palveluyritykset, kaupat, paikkakunnan eri yhdistykset, lähiomaiset ja naapurit. Yhdistysten mukaan kotona asuvien veteraanien tilanne on palveluiden osalta kunnossa.

Poikkeusoloihin liittyvät rajoitukset aiheuttavat omat haasteensa veteraanien sekä veteraanityötä tekevien elämään ja toimintaan. Sotaveteraaniyhteisömme tulee selviämään näistäkin koettelemuksista yhdessä, toisiamme tukien ja auttaen. Toivotamme yhdistyksenne jäsenkunnalle hyvää kansallista veteraanipäivää. Nostetaan lippu salkoon!

Puheenjohtaja Reijo Sallinen                   Toiminnanjohtaja Raimo Sevón                             

Ajankohtaista

Esikatselukuva
Vuosikokous 3.6.2020

17.06.2020

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin keskiviikkona 3.6. klo 11 keskustan seurakuntatalolla. Paikalla kokouksessa oli 17 yhdistyksen jäsentä....
Esikatselukuva
Pohjois-Pohjanmaan sotaveteraanipiirin tervehdys kansall ...

27.04.2020

Suomalaiset asiantuntijat eivät osanneet arvioida helmikuussa koronaviruksen leviämisen nopeutta ja tulevia monimuotoisia yhteiskunnallisia rajoituksia, joilla...
Esikatselukuva
Peruutuksia kevään tapahtumiin

16.03.2020

Moni maalis- ja huhtikuulle suunnitelluista tapahtumista on päädytty perumaan tai siirtämään myöhempään ajankohtaan pandemian levittyä...

Tapahtumat

Syyskuu

  • 17.9. (to) klo 10 Veteraaniseurat Aleksinkulmassa.
  • 21.9. (ma) Sotaveteraaniliiton liittopäivät Helsingissä.

Lokakuu

  • 1.10. (to) klo 10 Aamupäivä Aleksinkulmassa.
  • 15.10. (to) klo 10 Veteraaniseurat Aleksinkulmassa.