Oulun Sotaveteraanit ry

Pohjois-Pohjanmaan sotaveteraanipiirin tervehdys kansallisena veteraanipäivänä 27.4.2020

27.04.2020

Suomalaiset asiantuntijat eivät osanneet arvioida helmikuussa koronaviruksen leviämisen nopeutta ja tulevia monimuotoisia yhteiskunnallisia rajoituksia, joilla on pyritty estämään virustartuntoja. Rajoitustoimet käynnistyivät maaliskuun puolivälissä valtioneuvoston suosituksilla ja määräyksillä. Lopulta otettiin käyttöön valmiuslain mukaiset toimivaltuudet, joilla rajoitettiin mm. suomalaisten liikkumista ja yleisötapahtumien järjestämistä.

Sotaveteraanipiiri ehti järjestää valtakunnallisen sotaveteraaniviikon avaustilaisuuden 7.3. Oulun Rotuaarilla. Rajoitusten vuoksi sotaveteraaniyhteisön toimintasuunnitelmiin sisältyneistä tapahtumista jouduttiin perumaan tai siirtämään valtakunnallisen sotaveteraaniviikon päätöstilaisuus, Talvisodan päättymisen 80 -vuotismuistotilaisuudet, Oulun Sotaveteraanien 60 -vuotisjuhlaseminaari, vuosikokoukset, kansallisen veteraanipäivän ja kaatuneitten muistopäivän tilaisuudet, Sotaveteraaniliiton liittopäivät, rosvopaistitapahtumat sekä kevään Sotiemme Veteraanit – Sotiemme Naiset -keräykset.

Poikkeusolot ovat vaikuttaneet merkittävästi kaikkien suomalaisten ja erityisesti ikänsä puolesta riskiryhmään kuuluvan väestön jokapäiväiseen elämään. Riskiryhmän keskiössä ovat sotiemme veteraanit, puolisot ja lesket. Huomattava osa sotaveteraaniyhdistysten aktiivisimmista veteraanityötä tekevistä henkilöistä kuuluu myös edellä mainittuun riskiryhmään. Tämän vuoksi veteraanien tukeminen on ollut käytännössä varsin rajoittunutta.

Sotaveteraanipiiri on laatinut yhdistysten antamien tietojen perusteella raportin veteraanien ja veteraanityön tilanteesta vallitsevissa poikkeusoloissa. Veteraanien kannalta haastavinta on henkilökohtaisten kontaktien puute ja yksinäisyys. Kaikki veteraaneille suunnitellut alueelliset ja paikalliset tapahtumat on peruttu tai siirretty myöhempään ajankohtaan. Henkilökohtaisia kontakteja on varsin rajoitetusti kotihoidon ja lähiomaisten taholta. Henkiseen vireystilaan merkittävästi vaikuttavia tapaamisia ei tällä hetkellä ole vieraiden ja lähinaapureiden kanssa.

Yhdistykset, kunnat ja seurakunnat ovat pitäneet veteraaneihin yhteyttä säännöllisesti puhelimitse. Osittain yhdistykset ovat hoitaneet yhteydenpidon lähiomaisten tai palvelu- / hoivakotien henkilökunnan välityksellä. Yhteydenpidolla varmistetaan veteraanien hyvinvointi ja että he saavat kaikki tarvitsemansa tuen ja palvelut. Yhteydenpidolla vahvistetaan myös veteraanien tietoisuutta, että he ovat ajatuksissamme ja sydämissämme, vaikka henkilökohtaiset tapaamiset eivät ole mahdollisia.

Veteraanilain mukaisesti kunnat ovat hoitaneet kotona asuville veteraaneille tarpeiden mukaiset palvelut omilla henkilöstöresursseillaan sekä käyttäen ostopalveluita. Seurakunnat ovat jatkaneet aktiivista toimintaansa veteraanien hyvinvoinnin edistämiseksi. Käytännön toimijoina kauppaostosten kotiinkuljetuksissa ja lääkkeiden toimituksissa ovat olleet mm. alan palveluyritykset, kaupat, paikkakunnan eri yhdistykset, lähiomaiset ja naapurit. Yhdistysten mukaan kotona asuvien veteraanien tilanne on palveluiden osalta kunnossa.

Poikkeusoloihin liittyvät rajoitukset aiheuttavat omat haasteensa veteraanien sekä veteraanityötä tekevien elämään ja toimintaan. Sotaveteraaniyhteisömme tulee selviämään näistäkin koettelemuksista yhdessä, toisiamme tukien ja auttaen. Toivotamme yhdistyksenne jäsenkunnalle hyvää kansallista veteraanipäivää. Nostetaan lippu salkoon!

Puheenjohtaja Reijo Sallinen                   Toiminnanjohtaja Raimo Sevón                             

Ajankohtaista

Esikatselukuva
Valter Bäckströmin muistokirjoitus

12.01.2024

Hammaslääkäri Yrjö Valter (Velse) Bäckström kuoli 5.11.2023 96 -vuotiaana. Hän oli syntynyt Oulussa 14.8.1927. Lapsuus...
Esikatselukuva
Puheenjohtajan joulutervehdys

19.12.2023

Oulun Sotaveteraanit ry:llä on meneillään 63. toimintavuosi. Veteraanijärjestökenttä elää murroksessa. Oulussa veljesjärjestömme, sekä Sotainvalidit että...
Esikatselukuva
VETERAANIYHTEISÖN YHTEINEN JOULUJUHLA

14.12.2023

Tiistaina vietimme oululaisten veteraanien, puolisoitten, leskien ja tukijäsenten yhteistä joulujuhlaa Pyhän Tuomaan kirkossa. Tilaisuuteen oli...

Tapahtumat

Huhtikuu

 • 2.4. (ti) klo 14 Tammenlehväkuoron harjoitukset Raatin nuorisotalossa.
 • 4.4. (to) klo 10 Veteraanien, puolisoiden, leskien ja tukijäsenten aamupäivä Aleksinkulmassa. Tuomiorovasti Satu Saarinen kertoo isovanhempiensa elämästä sotiemme aikana.
 • 9.4. (ti) klo 14 Tammenlehväkuoron harjoitukset Raatin nuorisotalossa.
 • 16.4. (ti) klo 14 Tammenlehväkuoron harjoitukset Raatin nuorisotalossa.
 • 18.4. (to) klo 10 Veteraaniseurat Aleksinkulmassa. 
 • 23.4. (ti) klo 14 Tammenlehväkuoron harjoitukset Raatin nuorisotalossa.
 • 27.4. (la) Kansallinen veteraanipäivä.
  • klo 12 seppeleenlasku Oulun hautausmaalla.
  • klo 18-19.15. Oulun Tammenlehväkuoron ja Teuvo Pakkalan musiikkiluokkien kuoron yhteiskonsertti Madetojan salissa. Lapin Sotilassoittokunta säestää. 

Toukokuu

 • 7.5. (ti) klo 14 Tammenlehväkuoron harjoitukset Raatin nuorisotalossa.
 • 14.5. (ti) klo 14 Tammenlehväkuoron harjoitukset Raatin nuorisotalossa.
 • 16.5. (to) klo 13 Veteraanijärjestöjen kevätjuhla Pyhän Tuomaan kirkossa.
 • 19.5. (su) Kaatuneitten muistopäivä
 • 21.5. (ti) klo 14 Tammenlehväkuoron harjoitukset Raatin nuorisotalossa.
 • 28.5. (ti) klo 14 Tammenlehväkuoron harjoitukset Raatin nuorisotalossa.