Oulun Sotaveteraanit ry

SALME HALTIAN MUISTOKIRJOITUS

23.09.2021

Lotta Svärd -järjestön perustamisesta on tänä vuonna kulunut 100 vuotta. Kesken juhlavuotta sain viestin, että tänä vuonna vielä elossa olleista lotista vanhimman, oululaisen Salme Haltian elämä oli päättynyt 31. päivänä heinäkuuta.

Salme Haltia (o.s. Halonen) syntyi 9. päivänä heinäkuuta 1912 Haukiputaan Pateniemessä. Salmesta kasvoi tarmokas nuori nainen. Hän meni parikymppisenä töihin ”ylösottajaksi” Pateniemen Sahalle. Niihin aikoihin hän liittyi myös paikkakunnalla vireästi toimineeseen Lotta -järjestön paikallisosastoon ja kouluttautui kursseilla lääkintälotan tehtäviin.

Talvisodan sytyttyä lääkintälotan taitoja tarvittiin tositoimissa. Salmen sijoitusyksiköksi tuli 9. Kenttäsairaala, joka lähetettiin Kuhmon rintamalle. Sodan loppuvaiheissa se siirrettiin vielä Karjalan kannakselle. Salme kotiutettiin toukokuun lopulla 1940. Siitä kuukauden päästä hän solmi avioliiton Olavi Haltian kanssa, jonka kanssa oli kihlautunut 1937. 

Kun jatkosota alkoi, Salme sai kutsun lääkintälotan tehtäviin Karjalan kannakselle. Työ haavoittuneiden parissa oli fyysisesti ja henkisesti raskasta. Lisäksi läsnä oli huoli miehensä kohtalosta, joka oli kutsuttu myös Kannakselle rintamapalvelukseen. 

Loppuvuodesta 1943 Salme kotiutettiin, esikoispoika syntyi maaliskuussa 1944. Sittemmin perheeseen syntyi vielä tytär. Miehensä haavoittui sodassa ja vammaa ei saatu jälkihoidossa kuntoon, vaan hän menehtyi maaliskuussa 1947. Salme Haltiasta tuli kahden pienen lapsen yksinhuoltaja.

Salme palasi Pateniemen sahalle, entiseen työpaikkaansa. Sahan alueella oli lukuisia rakennuksia, joista löytyi myös asunto perheen kodiksi. Hän jäi työstään eläkkeelle 1972.

Eläkevuosinaan Salme osallistui aktiivisesti veteraanien toimintaan ja seurakunnan tilaisuuksiin. Hänessä sai kohdata sydämellisen, elämänmyönteisen ja huumorintajuisen ihmisen. Linnan juhlista itsenäisyyspäivänä 2018 tuli virkeälle vanhukselle vielä yksi elämän kohokohta. Vähän tämän jälkeen Salme muutti Alppilan kodistaan Humana Hoivan palvelukotiin. Siellä hän sai vielä juhlia 9.7.2021 läheistensä kanssa 109. syntymäpäiväänsä.

HANNU OJALEHTO

puheenjohtaja

Oulun Sotaveteraanit ry

Ajankohtaista

Esikatselukuva
Heinäkuu lomaillaan

01.07.2022

Toimiston henkilöstö on lomalla 4.-31.7. Ota tarvittaessa yhteyttä puhelimella numeroon 08 379 000. Hyvää kesää!
Esikatselukuva
VETERAANIJÄRJESTÖJEN KEVÄTJUHLA

18.05.2022

Huomenna torstaina 19.5. vietetään veteraanijärjestöjen kevätjuhlaa Pyhän Tuomaan kirkossa klo 13. Kevätjuhlaa vietettiin edellisen kerran...
Esikatselukuva
Vuosikokousten henkilövalintapäätöksiä

07.04.2022

Pohjois-Pohjanmaan Sotaveteraanipiiri ry piti vuosikokouksensa 24.3. keskustan seurakuntatalossa. Kokouksen puheenjohtajana toimi Heikki Bäckström. Vuosikokous päätti...

Tapahtumat

Elokuu

 • 5.8. (pe) Rosvopaistitapahtuma Kempeleen Kirkonkylän Yhtenäiskoululla.
  • klo 12 vieraiden vastaanotto
  • klo 13 ruokailu
  • klo 15 tilaisuus päättyy
 • 12.8. (pe) klo 17-21 Tahdissa Mars musiikki- ja maanpuolustustapahtuma Oulun vanhalla kasarmilla Intiössä. Maanpuolustusjärjestöt esittelevät omaa toimintaansa. Musiikkia esittävät Madetojan musiikkilukion Oulu youth jazz orchestra sekä MPK:n Pohjois-Suomen soittokunta. Vapaa pääsy.
 • 24.8. (ke) klo 13 Elojuhla Haukiputaan Isoniemen leirikeskuksessa.

Syyskuu

 • 1.9. (to) klo 10 Veteraanien, puolisoiden, leskien ja tukijäsenten aamupäivä Aleksinkulmassa, ruokailu.
 • 11.9. (su) klo 10 Seutukunnallinen kirkkopäivä Kiimingissä. Linja-autokuljetus Oulusta.
 • 15.9. (to) klo 10 Veteraaniseurat Aleksinkulmassa.
 • 20.-21.9. (ti-ke) Veteraanikeräykset Oulussa.