Oulun Sotaveteraanit ry

SOTAVETERAANIKUOROSTA TULI TAMMENLEHVÄKUORO

21.10.2021

Oulun Sotaveteraanikuoron nimi on muutettu Oulun Tammenlehväkuoroksi, sillä kuoron laulajien joukossa ei ole enää ainuttakaan varsinaista viime sotiimme osallistunutta sotaveteraania.

Nimenmuutoksen vahvistaneessa ylimääräisessä yleiskokouksessa 19.10. kuoron puheenjohtaja Paavo Saari muistutti, että aiemman päätöksensä mukaan kuoro toimii sotaveteraanikuoron nimisenä niin kauan, kun sen laulajien joukossa on yksikään sotaveteraani. Sen jälkeen kuoro jatkaa perinnekuorona.

Uudeksi nimeksi nyt yksimielisesti valittu Oulun Tammenlehväkuoro ilmaisee Saaren mukaan myös ajatuksen perinnetoiminnasta. Veteraanijärjestöt ovat valmistaumassa juuri siirtymistä perinneaikaan, jonka on tarkoitus tapahtua Tammenlehvän Perinneliiton alaisuudessa. Alueellisen perinneyhdistyksen perustaminen on jo vireillä Oulussakin kattamaan Pohjois-Pohjanmaan perinnetoimintaa.

Eri puolilla Suomea toimineista sotaveteraanikuoroista usea on jo lopettanut toimintansa taikka vaihtanut nimensä, eräät myös tammenlehväkuoroksi.

Viidessä eri mieskuorossa aiemmin laulaneet 35 oululaista sotaveteraania perustivat syksyllä 1986 sotaveteraanikuoron, johon jo eläkeikään ehtineet miehet hyväksyivät rinnalleen heti myös nuorempia laulajia. Nimenmuutoksen jälkeenkin kuoro jatkaa Oulun Sotaveteraanit ry:n hallinnollisena osana, omana rekisteröimättömänä yhdistyksenä.  

Sotaveteraaniveljien poistuttua vähitellen viimeiseen iltahuutoonsa kuoro on Saaren mukaan käytännössä ollut jo pitkään perinnekuoro, kun enemmistö siitä on koostunut sotaveteraanien pojista ja sodan aikana tai pian sen jälkeen syntyneistä laulajista. Kuorolaisten keski-ikä on nykyisin noin 75 vuotta ja kuoron vahvuus on varsin tasaisesti pysynyt 40–50 laulajana.

Vuosittain kuorolla on useita kymmeniä esiintymisiä, joista osa tapahtuu pienemmässä kokoonpanossa. Kuoronjohtajana on toiminut Mihkel Koldits vuodesta 2008 alkaen. Kuoro harjoittelee säännöllisesti tiistaisin kello 14 Oulun NMKY:n tiloissa Raatissa.

Parhaillaan kuoro harjoittelee ohjelmistoa perinteisiin joulukonsertteihinsa, jotka pidetään 28. marraskuuta Oulujoen kirkossa ja 12. joulukuuta Karjasillan kirkossa. Molemmat konsertit alkavat klo 16. Puhallinyhtye Vaskiveikot säestää konserteissa.

Kuoro ottaa mielellään riveihinsä jatkuvasti uusia laulajia, joita Saari arvelee nyt nimenmuutoksenkin tuovan lisää. Lisätietoja kuoroon liittymisestä antaa Seppo Herajärvi, p 0400 584911.

Teksti Pekka Koivisto

Ajankohtaista

Esikatselukuva
SOTAVETERAANIKUOROSTA TULI TAMMENLEHVÄKUORO

21.10.2021

Oulun Sotaveteraanikuoron nimi on muutettu Oulun Tammenlehväkuoroksi, sillä kuoron laulajien joukossa ei ole enää ainuttakaan...
Esikatselukuva
SALME HALTIAN MUISTOKIRJOITUS

23.09.2021

Lotta Svärd -järjestön perustamisesta on tänä vuonna kulunut 100 vuotta. Kesken juhlavuotta sain viestin, että...
Esikatselukuva
ELOKUINEN VIRKISTYSPÄIVÄ MAIKKULAN KARTANOSSA

31.08.2021

Sotaveteraanit, puolisot ja lesket viettivät viime viikon tiistaina Elojuhlaa maaseutumaisessa Maikkulan Kartanossa. Puheenjohtaja Hannu Ojalehto...

Tapahtumat

Joulukuu

 • 2.12. (to) klo 10 Veteraanien, puolisoiden, leskien ja tukijäsenten aamupäivä Aleksinkulmassa. Lauletaan yhdessä joululauluja. 
 • 3.-4.12. Veteraanikeräys Oulussa. Lipaskeräys kauppojen ovilla perjantaina klo 15-19 ja lauantaina klo 10-14 sekä lauantaina lisäksi Kärppä-ottelussa klo 17. Tule mukaan lipaskerääjäksi muutamaksi tunniksi. Ilmoittautuminen Jari  Maljaselle p 0500 694 854 tai jari@maljanen.fi. 
 • 5.12. (su) klo 16 Lapin sotilassoittokunnan aattoillan konsertti Madetojan salissa, solistina Inga Söder. 
 • 6.12. (ma) Itsenäisyyspäivän tapahtumat.
  • klo 9 Lipunnosto ja kunnialaukaukset Linnansaaressa.
  • klo 11.30 Kunnianosoitukset Oulun hautausmaan Sankarimuistomerkillä.  
  • klo 13 Kansalaisjuhla Madetojan salissa. Ilmaislippuja Ticketmasterissa.  Yleisöltä tarkastetaan koronapassi ovella. 
 • 9.12. (to) klo 13-15 Veteraanijärjestöjen yhteinen ohjelmallinen joulujuhla ja Oulun Tammenlehväkuoron merkkipäivä Pyhän Tuomaan kirkossa. Yleisöltä tarkastetaan koronapassi ovella.
 • 12.12. (su) klo 16 Oulun Tammenlehväkuoron joulukonsertti Karjasillan kirkossa. Vaskiveikot säestää. Ohjelma 10 euroa. Yleisöltä tarkastetaan koronapassi ovella.
 • 24.12. (pe) klo 16 Mieskuorojen jouluhartaus sankarihaudoilla.
 • 24.12. (pe) klo 16-20.40 Jouluaaton kunniavartiot Oulun hautausmaalla.

Tammikuu

 • 7.1. (to) klo 10 Veteraanien, puolisoiden, leskien ja tukijäsenten aamupäivä Aleksinkulmassa. Ruokailu.  PERUTTU!
 • 21.1. (to) klo 10 Veteraaniseurat Aleksinkulmassa. PERUTTU!