Oulun Sotaveteraanit ry

SOTAVETERAANIKUOROSTA TULI TAMMENLEHVÄKUORO

21.10.2021

Oulun Sotaveteraanikuoron nimi on muutettu Oulun Tammenlehväkuoroksi, sillä kuoron laulajien joukossa ei ole enää ainuttakaan varsinaista viime sotiimme osallistunutta sotaveteraania.

Nimenmuutoksen vahvistaneessa ylimääräisessä yleiskokouksessa 19.10. kuoron puheenjohtaja Paavo Saari muistutti, että aiemman päätöksensä mukaan kuoro toimii sotaveteraanikuoron nimisenä niin kauan, kun sen laulajien joukossa on yksikään sotaveteraani. Sen jälkeen kuoro jatkaa perinnekuorona.

Uudeksi nimeksi nyt yksimielisesti valittu Oulun Tammenlehväkuoro ilmaisee Saaren mukaan myös ajatuksen perinnetoiminnasta. Veteraanijärjestöt ovat valmistaumassa juuri siirtymistä perinneaikaan, jonka on tarkoitus tapahtua Tammenlehvän Perinneliiton alaisuudessa. Alueellisen perinneyhdistyksen perustaminen on jo vireillä Oulussakin kattamaan Pohjois-Pohjanmaan perinnetoimintaa.

Eri puolilla Suomea toimineista sotaveteraanikuoroista usea on jo lopettanut toimintansa taikka vaihtanut nimensä, eräät myös tammenlehväkuoroksi.

Viidessä eri mieskuorossa aiemmin laulaneet 35 oululaista sotaveteraania perustivat syksyllä 1986 sotaveteraanikuoron, johon jo eläkeikään ehtineet miehet hyväksyivät rinnalleen heti myös nuorempia laulajia. Nimenmuutoksen jälkeenkin kuoro jatkaa Oulun Sotaveteraanit ry:n hallinnollisena osana, omana rekisteröimättömänä yhdistyksenä.  

Sotaveteraaniveljien poistuttua vähitellen viimeiseen iltahuutoonsa kuoro on Saaren mukaan käytännössä ollut jo pitkään perinnekuoro, kun enemmistö siitä on koostunut sotaveteraanien pojista ja sodan aikana tai pian sen jälkeen syntyneistä laulajista. Kuorolaisten keski-ikä on nykyisin noin 75 vuotta ja kuoron vahvuus on varsin tasaisesti pysynyt 40–50 laulajana.

Vuosittain kuorolla on useita kymmeniä esiintymisiä, joista osa tapahtuu pienemmässä kokoonpanossa. Kuoronjohtajana on toiminut Mihkel Koldits vuodesta 2008 alkaen. Kuoro harjoittelee säännöllisesti tiistaisin kello 14 Oulun NMKY:n tiloissa Raatissa.

Parhaillaan kuoro harjoittelee ohjelmistoa perinteisiin joulukonsertteihinsa, jotka pidetään 28. marraskuuta Oulujoen kirkossa ja 12. joulukuuta Karjasillan kirkossa. Molemmat konsertit alkavat klo 16. Puhallinyhtye Vaskiveikot säestää konserteissa.

Kuoro ottaa mielellään riveihinsä jatkuvasti uusia laulajia, joita Saari arvelee nyt nimenmuutoksenkin tuovan lisää. Lisätietoja kuoroon liittymisestä antaa Seppo Herajärvi, p 0400 584911.

Teksti Pekka Koivisto

Ajankohtaista

Esikatselukuva
Valter Bäckströmin muistokirjoitus

12.01.2024

Hammaslääkäri Yrjö Valter (Velse) Bäckström kuoli 5.11.2023 96 -vuotiaana. Hän oli syntynyt Oulussa 14.8.1927. Lapsuus...
Esikatselukuva
Puheenjohtajan joulutervehdys

19.12.2023

Oulun Sotaveteraanit ry:llä on meneillään 63. toimintavuosi. Veteraanijärjestökenttä elää murroksessa. Oulussa veljesjärjestömme, sekä Sotainvalidit että...
Esikatselukuva
VETERAANIYHTEISÖN YHTEINEN JOULUJUHLA

14.12.2023

Tiistaina vietimme oululaisten veteraanien, puolisoitten, leskien ja tukijäsenten yhteistä joulujuhlaa Pyhän Tuomaan kirkossa. Tilaisuuteen oli...

Tapahtumat

Helmikuu

 • 1.2. (to) klo 10 Veteraanien, puolisoiden, leskien ja tukijäsenten aamupäivä Sofia seurakuntakeskuksessa. Reijo Sallinen kertoo Tammenlehvän perinneaikaan siirtymisestä. Kahvitarjoilu.
 • 6.2. (ti) klo 14 Tammenlehväkuoron harjoitukset Raatin nuorisotalossa.
 • 13.2. (ti) klo 14 Tammenlehväkuoron harjoitukset Raatin nuorisotalossa.
 • 15.2. (to) klo 10 Veteraaniseurat Aleksinkulmassa. Kahvitarjoilu.
 • 20.2. (ti) klo 14 Tammenlehväkuoron harjoitukset Raatin nuorisotalossa.
 • 27.2. (ti) klo 14 Tammenlehväkuoron harjoitukset Raatin nuorisotalossa.

Maaliskuu

 • 12.3. (ti) klo 14 Oulun Tammenlehväkuoron harjoitukset Raatin nuorisotalossa.
 • 13.3. (ke) klo 12 Talvisodan päättymispäivän seppeleenlaskutilaisuus Oulun hautausmaan sankarimuistomerkillä. Oulun Tammenlehväkuoro laulaa tilaisuudessa.
 • 13.3. (ke) klo 18-19.30. Oulun Tammenlehväkuoron ja Pohjan Laulun yhteiskonsertti Oulun Tuomiokirkossa. Ohjelma 10 euroa.
 • 18.3. (ma) klo 12 Yhdistyksen vuosikokous.
 • 19.3. (ti) klo 14 Tammenlehväkuoron harjoitukset Raatin nuorisotalossa.
 • 21.3. (to) klo 10 Veteraaniseurat Aleksinkulmassa. Kahvitarjoilu.
 • 26.3. (ti) klo 14 Tammenlehväkuoron harjoitukset Raatin nuorisotalossa.